Een spannende busrit

In een klein bakkerijtje in Chichicastenango bestelden we ons ontbijt; tortilla’s, gebakken ei, bruine bonen puree, een kop koffie en een thee. Op de koffie en de thee na moesten alle ingrediënten nog ingekocht worden. Het was nog vroeg in de ochtend, Manon had dus geen fantastische gesprekspartner aan mij en wifi hadden ze daar niet… dus werd de lokale Spaanstalige krant opengeslagen.

chickenbus

“dos hombres murieron beleados este miercoles a bordo de un autobus de los transportes Dranciscana en el sector del viaducto de Chimaltenango, sobre la ruta Interamericana”

Even later krijg ik het artikel ook te zien welk voorzien is van een aantal gedetailleerde foto’s.

‘s Avonds blijkt dat ik de kern van het artikel goed onthouden heb, bus overval, twee mannen doodgeschoten, Panarmerican highway, viaduct Chimaltemango. Een snelle blik op google maps doet me weten dat wij over 2 dagen over deze Panamerican highway via Chimaltemango naar Antiqua reizen.

We hebben gezocht naar alternatieve busroutes, shuttle services, taxis…  en zelfs gekeken naar een luchthaven in de buurt. Vliegen bleek geen optie, een andere route leek niet perse veiliger, en een shuttle bus met 12 toeristen…. waarom zouden ze die niet overvallen. Dus worden we twee dagen later de “chickenbus” in geholpen (ingeduwd). De backpacks verdwijnen op het dak en nog voor dat we een zitplek hebben heeft de bus al een flinke snelheid bereikt, waardoor ik mijn been flink stoot tegen een stuk staal.

De overval op de bus had op klaarlichte dag plaatsgevonden. Door gewapende motorrijders werd de bus tot stoppen gedwongen. De mannen die doodgeschoten zijn zaten op de achterste rij in de bus. Wij zitten nu halverwege de bus. De busrit zelf is erg mooi, we zien vulkanen, een meer, rijden over bergen, passeren dorpjes. Toch genieten we er dit keer niet optimaal van. Wij zien vooral de vele politieposten, militairen en motorrijders, ook zien we op google maps dat we steeds dichter bij Chimaltemango komen.

chickenbus

Na 6uur in de bus en een overstap, net na een viaduct in Chimaltemango,, komen we met maar één schrammetje aan in Antiqua, die cappuccino is wel verdiend.

 

 

 

 

Please follow and like us:

2 gedachten over “Een spannende busrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *