Fotoblog; Nallur festival Sri Lanka

Sri Lanka

Tijdens reizen maak je vaak bijzondere dingen mee. Dingen die je nooit zult vergeten. Zo hebben we op Bali hebben een crematie bijgewoond, in Iran hebben we gecouchsurfed, we sliepen op een Perzische tapijt bij een fantastische familie en ontmoetten hun vrienden en familie. Maar een reiservaring dat we echt nooit meer zullen vergeten is de toewijding die de Hindoeïsten aan hun geloof toonden tijdens het Nallur festival op Sri Lanka. Een mooie maar heftige reiservaring, check de foto’s maar. Nallur festival

De band begon weer met te spelen en de vader maakt zijn eerste danspassen. Tijdens deze dans heeft de zoon de touwtjes in handen. De vader heeft, naast de spies door zijn mond, ook nog eens vier haken in de rug waaraan touwen bevestigt zijn. Tijdens het dansen trekt de zoon met al zijn kracht en gewicht aan de touwen. De dans duurt een paar minuten waarna het rondje om de tempel weer een paar meter wordt voortgezet om dan daar weer te dansen. Eenmaal binnen in de tempel aangekomen mogen de haken en de spies eruit.Nallur Festival

De moeder loopt met de dansende vader en zoon mee rond de tempel.

Nallur festival Jaffna

Samen met 500.000 lokalen stonden we om 7:00uur stipt klaar op het veld rondom de Nallur Kandaswamy Kovil tempel. Het was dé dag en iedereen was in goede stemming. De grote tempelkoets werd vandaag gebruikt. Door een enorme hoeveelheid mannen werd deze tempelkoets rondom de tempel getrokken. Mannen en vrouwen volgden de koets al biddend. Een bijzondere gewaarwording. Helemaal omdat het veld helemaal vol stond en die tempelkoets er toch echt langs moest. Dat betekende dat we allemaal chaotisch moesten inkrimpen. Toen we gezellig allemaal tegen elkaar aan gedrukt stonden vroeg onze buurman nog even; “do you like the Sri Lankan Culture?”

Nallur festival

Nallur festival

Honderden mannen en vrouwen volgden al biddend de tempelkoets die rond de tempel werd getrokken. Mannen deden dit al rollend met een kokosnoot in hun hand terwijl vrouwen elke 3e stap die zij zetten knielden en met hun voorhoofd grond aanraakten. De rij mannen die de tempelkoets volgt leek wel oneindig te zijn.

Nallur festival Jaffna

Nallur festival

Mensen van alle leeftijden kwamen naar de tempel om te bidden, waar de vrouwen prachtig gekleurde sari’s droegen, droegen mannen een witte sarong en was hun bovenlijf bloot.

Nallur festival Jaffna

Familie en omstanders kijken toe, de tractor waaraan een man al hangend aan de boomstam een kilometers lange ronde door de stad heeft gemaakt is weer terug bij de tempel. Langzaam worden de touwen los gemaakt en laten ze de man zakken, de haken worden uit zijn benen, rug en nek verwijderd waarna de man opstaat, de tempel inloopt en tussen de menigte verdwijnt.

Nallur festival #17

Natuurlijk zijn er mannen en vrouwen die vanwege hun werk niet de tempelkoets kunnen volgen. Veel mensen komen dan al heel vroeg naar de tempel om te bidden. Zo ook deze man, die een lange pijnlijke ronde maakt om de tempel. Af en toe moet de man stoppen om bij te komen.

 

Please follow and like us:

6 gedachten over “Fotoblog; Nallur festival Sri Lanka

    • Erwin_Manon schreef:

      Helemaal mee eens! Maar we vinden ze ook leuk als je een festival gepland hebt in je vakantie. We kunnen er dan helemaal naar toe leven en we zijn dan vaak op de dag van het festival zelfs een beetje zenuwachtig voor wat komen gaat!

    • Erwin_Manon schreef:

      Dankjewel! Het was een heel bijzonder festival om mee te maken. Nog regelmatig staan we in gedachten weer in de drukkende menigte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *