Kledingvoorschriften in Iran, het hoofddoekje.

Kledingvoorschriften in Iran

Je hebt besloten om naar Iran te gaan. Super leuk, je gaat er een enorm bijzondere tijd beleven! Waarschijnlijk krijg je van je omgeving te horen dat je hartstikke gek bent, een Islamitisch land bezoeken waar je als vrouw een hoofdoek moet dragen. Inderdaad, de kledingvoorschriften in Iran zijn streng. Ieder meisje of vrouw ouder als 9 jaar moet een hoofddoek dragen en vrouwelijke vormen mogen niet zichtbaar zijn. Toeristen moeten ook een hoofdoek dragen, is dat nou echt zo erg?

De kledingvoorschriften in Iran, dat was toch wel een dingetje en dan vooral die hoofddoek. Een warm, niet comfortabel, onhandig en totaal niet charmant ding. Maar tijdens onze reis bleek het dragen van een hoofdoek zo erg nog niet te zijn. Het dragen van een hoofddoek had zelfs enkele voordelen;

 • Doordat je een hoofddoek draagt, ben je gelijk aan de andere vrouwen. In andere  Islamitische landen ben je vaak één van de weinige vrouwen zonder hoofddoek ook dat voelt af en toe heel ongemakkelijk.
 • Je bent in de ochtend zo klaar met je haren, niemand die het ziet!
 • Als het koud is, kan je een zwaardere hoofddoek gebruiken. Zwaarder = warmer = beter!

Maar goed, eigenlijk wouden we je wat tips geven om een hoofddoek zo prettig mogelijk te maken. Hier komen ze!

 1. Neem één sjaal mee vanaf huis en koop ter plekke diverse leuke sjaals. Wij kochten verschillende kleuren en lengtes zodat er thuis ook gebruik van gemaakt kan worden.
 2. Koop verschillende diktes. Zo kan je voorkomen dat je in een warme regio met een zware warme sjaal loopt en dat je in een koud gebied een dunne sjaal hebt.
 3. Volg de andere vrouwen. Dragen zij hun hoofddoek helemaal op de haargrens? Dan zal je waarschijnlijk in een gebied zitten wat iets meer conservatief is. Draag je eigen hoofddoek dan ook wat meer naar voren. Maar als je voldoende vrouwen ziet die de hoofddoek helemaal op hun staart of knot hebben zitten? Dan is het een moderne stad/regio en dan kan je dit als toerist dus ook prima doen!
 4. Vraag een aantal lokale vrouwen hoe je een hoofddoek het beste om kan doen. Op deze manier leer je hoe je de doek het beste kan knopen zodat hij niet de hele dag van je hoofd af zakt.
 5. Besef dat wij als toeristen maar voor een relatief korte periode een hoofddoek moeten dragen. Veel vrouwen (we hebben gehoord 60 tot 80%) in Iran willen ook geen hoofddoek dragen maar dat moeten ze, altijd.
 6. Ga een beetje met de mode mee. Iran ontwikkelend zich nu vrij snel en ook de mode staat niet stil. Zwarte hoofddoeken zie je wel, maar kleur maakt het net iets vrolijker!
 7. Als je het prettig vind, dan kan je je hoofddoek vast zetten met wat haarspeldjes.
 8. Als je het echt helemaal zat bent, boek een woestijnexcursie. Met een beetje geluk hoef je daar, net als ik, je hoofddoek helemaal niet op!! En ik kan je zeggen je de wind door je haren dan wel heel erg waardeert, vooral bij die temperaturen!

Al met al was het dragen van een hoofddoek zo erg nog niet, maar ik moet toegeven dat de hoofddoek zodra het kon af ging, want ik vond het ook maar een ongemakkelijk ding.

Is het dragen van een hoofddoek voor jou een reden om niet naar Iran te gaan?

Please follow and like us:

6 gedachten over “Kledingvoorschriften in Iran, het hoofddoekje.

 1. Linda | travellersoftheworld schreef:

  Handig artikel, het zou voor mij niet gelijk een reden zijn om helemaal niet te gaan, maar ik zou er denk ik wel wat langer over nadenken.. Het lijkt me best onhandig sowieso en ik ben zelf helemaal niet gelovig, dus vind het een beetje vreemd om dan toch een hoofddoek te dragen.

  • Erwin_Manon schreef:

   Dankjewel! Voor ons was het inderdaad ook een struikelpuntje. Maar we zijn blij dat we toch gegaan zijn. Het voelt ook echt heel raar om een hoofddoek te dragen omdat dit zo gerelateerd is aan de religie. Wat een aparte gewaarwording was is dat we veel lokale mensen hebben gesproken die niet gelovig zijn maar dit ook moeten dragen, het voelt heel wrang en het gaf ons veel meer besef van onze vrijheid. Toegegeven, die hoofddoek was heel snel af toen we het land verlaten hadden.

 2. Jenny - ikreis.net schreef:

  Ik had een vrij dunne hoofddoek in Iran, ondanks dat vond ik het soms vrij warm. En dan was ik er niet eens in de zomer….

  Het niet nadenken over je haar was voor mij absoluut een voordeel. Na twee weken hoofddoek zat er geen model meer in :)

  • Erwin_Manon schreef:

   Haha, klopt! Hier zat er ook geen model meer in. Helaas wel heel veel knopen in het haar door die hoofddoek. Qua warmte viel bij ons mee. De minimale temperatuur die we gezien hebben was -1 graden (Tabriz) en het maximum was zo’n 30 (Bandar Abbas). Wat ik vooral warm vond was de lengte van je shirt en de lange mauwen die je moet dragen..

 3. Yvonne schreef:

  In het Oosten van Turkije werd mij 2 keer een hoofddoek om gedaan door vrouwen war we te gast waren, wat aangeeft hoe ongemakkelijk zij waren over het feit dat ik geen hoofddoek droeg. In dat opzicht is het dus prima dat je dit in Iran niet hebt. Ik ben alleen zelf nogal een klungel met dat soort dingen, dus ik zou ‘m ook gelijk afgooien zodra het kan! :)

  • Erwin_Manon schreef:

   Hier ook een klungel ten top! De hoofddoek is bij mij meerdere malen in het openbaar afgewaaid of afgezakt zonder dat ik het direct door had! Er werd elke keer hard om mijn gestunt gelachen! Voordeel van een toerist zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *