Pablo Escobar tour

De Pablo Escobar tour, we twijfelden of we deze wel moesten doen. Colombianen vinden het maar niks dat er Pablo Escobars tours plaats vinden. Er worden tours aangeboden waarbij je koffie kan drinken met de broer van Pablo Escobar (die een belangrijke rol had binnen het Medellín kartel), je kunt een tour boeken waarbij je met een ex-huurmoordenaar, die daadwerkelijk moorden heeft gepleegd, op pad gaat. Geen van deze tours wouden wij. Na wat research op internet kwamen wij uit bij Carlos, een voormalig agent die diende tijdens de drugsoorlog. Als we toch een Pablo Escobar tour gingen doen dan moest ons geld maar terecht komen bij iemand die tegen het Medellín kartel heeft gestreden. Wanneer ik mijn zus bel (die op ons advies ook Narcos is gaan kijken) en over deze tour en de keuze van onze gids vertel zegt ze direct “misschien was hij wel corrupt?”.

Een dag later, met de vraag over corruptie brandend op mijn lippen, stappen we bij Carlos de ex-agent in de auto.

Pablo Escobar tour

Nog voordat de auto wordt gestart laat Carlos ons wat foto’s zien van hem in zijn jongere jaren. Op één van de foto’s staat hij met alle afgestudeerden van zijn jaar. Alleen hij en 2 anderen zijn nog in leven, shocking als je nagaat dat hij midden 40 is. Carlos is zelf ook een aantal keren bijna dood geweest. Als agent was hij, dood, veel geld waard. Toen de regering van Colombia een beloning beloofde voor de gouden tip die naar Pablo Escobar leidde, loofde Pablo Escobar een beloning uit voor elke vermoorde agent, en deze beloningen waren riant. In die tijd werden er 7 agenten per dag vermoord.

Wanneer we richting het graf van Pablo Escobar rijden, rijden we over exact dezelfde weg waar Carlos 27 jaar geleden werd achtervolgd door 4 mannen op 2 motoren, zwaar bewapend. Hij dacht dat hij het niet zou overleven, maar hij wist dat hij niet als enige die dag wou sterven. Hij opende zijn raam en schoot zijn magazijn leeg… of hij hun geraakt heeft weet hij niet maar hij heeft het in ieder geval overleefd.

Het graf van Pablo Escobar,

Even later staan we bij het graf van Pablo Escobar, die klein en bescheiden is voor iemand die ooit 60 miljoen USD per dag verdiende maar tegelijkertijd veel te groot voor iemand die meer 5000 doden op zijn geweten heeft. Enigszins verbaasd zijn we over de bloemen die op het graf liggen, maar we mogen natuurlijk niet vergeten dat in deze stad met 2.5 miljoen inwoners er zeker nog mensen zijn die van Pablo Escobar houden… onbegrijpelijk…..? Misschien wel voor ons, maar in de tijd dat Pablo Escobar het parlement in wou, kocht hij als het ware kiezers. In één van de slechtste delen van de stad, waar de armoede schrijnend was, bouwde hij een woonwijk met 560 huizen, een aantal scholen en een kerk. Ook deelde hij regelmatig geld uit en nam hij armen in dienst. Natuurlijk weet elke westerling dat Pablo Escobar in en in slecht was en schuldig is voor de dood van 5000 mensen waaronder ook onschuldige kinderen. Toch kan ik begrijpen dat als je dakloos was, geen eten had, geen uitzicht had op een betere toekomst, en iemand bouwt een huis voor je, geeft je geld en geeft je werk, dat je zo’n iemand eeuwig dankbaar bent. Dat degene die jouw leven compleet veranderd heeft een crimineel was wil je dan toch niet geloven? Voordat we het graf verlaten heeft Carlos nog een boodschap voor Pablo Escobar;

“Pablo Escobar, you tried to kill me too many times but you didn’t win. Now that you are buried I have to say thank you so much because right now I’m making money under your name”.

Pablo Escobar tour

het Monaco gebouw,

Hoe rijk Pablo Escobar was wordt ons nog eens duidelijk, wanneer we de duurste wijk van Medellín in rijden en stoppen bij het Monaco gebouw, het “huis” waar Pablo Escobar en zijn familie woonde. Het gebouw is eigenlijk een kleine flat, vroeger voorzien van alle luxe, bioscoop, zwembad, sportvelden etc. Op de bovenste verdiepingen woonde hij. De eerste verdieping was voor zijn bodyguards en de kelder was voor het martelen van zijn gevangenen. Het gebouw is nu leeg en vervallen en wordt waarschijnlijk gesloopt.

Pablo Escobar tour

Vermoord of zelfmoord,

Op 2 december 1993, viel Pablo Escobar dood neer tijdens zijn vlucht over het dak, meerdere kogels in zijn rug en één kogel door zijn oor.
Wie verantwoordelijk was voor het dodelijke schot is tot op heden onbekend. Was het los Pepes, was het search block? Volgens Pablo Escobars zoon was het zelfmoord. Volgens hem had zijn vader altijd gezegd dat hij zich door zijn rechteroor zou schieten als hij geen andere keus meer had.

Pablo Escobar tour

La Catedral,

Een plek waar bijna elke man jaloers op zou zijn, een zwembad, sportvelden, casino, bioscoop, een bar grandioos uitzicht over Medellín en meerdere malen per week liet hij naast goed eten ook tientallen prostituees komen. Pablo Escobar heeft zijn eigen gevangenis mogen ontwerpen en dat deed hij goed! Ook was hij de baas over zijn bewakers. Het schijnt zelfs dat hij voor zijn ontsnapping 2 keer buiten La Catedral is geweest. Helaas hebben we La Catedral alleen van afstand kunnen zien (wegens een processie was de weg geblokkeerd).

Plata o Plomo!

En of Carlos de ex agent corrupt was, één keer wel vertelt hij ons. In het begin van zijn carrière werkte Carlos op de luchthaven van Bogota waar hij werd aangesproken door een tiener. “Plata o plomo”. 3 miljoen pesos of de kogel. 5 minuten moest hij zijn post verlaten en dat deed hij. In die 5 minuten tijd verdiende hij meer dan hij in een jaar zou verdienen, maar naar eigen zeggen heeft hij het geld (nadat hij eerst een nachtclub had bezocht) naar zijn moeder gestuurd.

 

Please follow and like us:

Een gedachte over “Pablo Escobar tour

  1. Ilse schreef:

    Waauw! Dit is echt indrukwekkend om mee te maken! En nog verantwoord op pad ook :-) Een prachtig land lijkt het ons, maar dit zouden wij ook zeer zeker niet overslaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *