4 weken lang reisden we met het openbaarvervoer door Iran. Vooraf vonden we het spannend. Hoe vindt je de juiste bus als je geen Farsi leest laat staan spreekt, hoe reserveer je hotels als dat niet via het internet kan, krijgen we überhaupt wel een kamer als niet getrouwd stel (samenwonend), is onze kleding wel goed genoeg of krijgen we gedonder met de “mode” politie, hoe reageren de mensen op deze twee westerlingen, moeten vrouwen gescheiden zitten van de mannen in het openbaar vervoer, is het wel een veilig land om doorheen te reizen, hoeveel geld moeten we meenemen. Overweeg jij te gaan backpacken door Iran, lees dan onze tips.
Met de bus reizen,
Iran is uitermate geschikt om met de bus te verkennen. De wegen zijn er goed, de bussen zijn luxe, het netwerk is zeer uitgebreid, er wordt (in vergelijking met Aziatische landen) veilig gereden, het is super goedkoop en je reist tussen de lokalen.
Het reserveren van een plaatsje in de verre-afstands bus kan bij de meeste bus maatschappijen één dag van te voren, dit is aan te raden want de bus wordt veel gebruikt door Iraniërs. Met regelmaat is een bus dan ook helemaal volgeboekt. Het reserveren van een zitplaats kost niks. Een halfuur voor vertrek moet je je ticket ophalen bij de busterminal, ben je te laat dan wordt je reservering ongedaan gemaakt. Zeer waarschijnlijk wordt je als toerist al herkent bij het binnenlopen van een busterminal en komt er al personeel naar je toe, zo niet dan loop je naar het loket van je busmaatschappij, de namen van de maatschappij zijn duidelijk aanwezig.
Het reserveren van een bus kan je beter laten doen. Vraag iemand (receptie van je hotel of je host) het belletje te plegen, iedereen wil dit wel voor je doen.
Soms kan je kiezen om met een VIP bus te reizen, wij kozen hier vaak voor als de reis meer dan 3 uur zou duren, je betaalt iets meer maar je zit dan in een soort businessclass stoel. In tegenstelling tot de stadsbussen mag je in deze bussen gewoon naast elkaar zitten. Als alleenreizende man mag je niet naast een vrouw gaan zitten en als alleenreizende vrouw mag je niet naast een man gaan zitten.
Hotel reserveren,
Hotels zijn via e-mail redelijk bereikbaar. Ook kan je zelf een belletje plegen naar je volgende slaapplaats (zorg voor een Iraanse sim kaart) Bij de receptie van de meeste hotels spreken ze goed Engels, maar het makkelijkste is het voor je te laten doen. Vraag de receptie van het hotel waar je verblijft het volgende hotel voor je te reserveren. Wij reisden in het hoogseizoen door Iran en hadden nooit moeite om een slaapplek te vinden. Als ongetrouwd stel is het geen probleem om een kamer te boeken, alleen Iraniërs moeten laten zien dat ze getrouwd zijn en kunnen zelfs gestraft worden als blijkt dat ze als niet getrouwd stel een hotel kamer delen.
Kledingvoorschriften,
Als man heb je het makkelijk in Iran, een t-shirt en lange broek is oke. Als vrouw moet je je wat meer aanpassen. Een hoofddoekje is verplicht maar deze hoeft niet tot aan je haar grens te vallen. Over het algemeen is het goed genoeg als je het hoofdoekje tot halverwege draagt, in sommige conservatieve steden doe je er goed aan om het hoofdoekje weer naar de haargrens te verslepen. Wij keken voornamelijk naar wat andere vrouwen deden en daar paste Manon haar stijl op aan. Een skinny jeans mag gewoon gedragen worden, maar je kont mag niet zichtbaar zijn. Een erg lang t-shirt/blouse die ruim over je kont valt is goed. En wanneer je een lang vest bij je hebt, dan is dat ook een ideale optie. Bij vrouwen moeten de armen wel bedekt zijn.
Is Iran veilig?
Iran is veilig! In de landen rondom Iran speelt zich momenteel veel ellende af, veel mensen associëren Iran hier ook mee, maar Iran is één van veiligste landen in het Midden Oosten. Natuurlijk kennen veel mensen Iran van de beelden waarop Amerikaanse vlaggen in de fik worden gestoken en mannen en vrouwen anti Amerika leuzen staan te roepen. Er zullen ongetwijfeld Iraniërs zijn die daadwerkelijk haat hebben voor westerlingen maar wij hebben daar absoluut niks van gemerkt. Nergens eerder zijn wij zo gastvrij ontvangen als in Iran. Tientallen keren per dag wordt je welkom geheten, mensen nodigen je uit voor een picknick en lunch bij hun thuis. In de bus, de trein, ‘s avonds op straat, in de taxi, nergens hebben wij ons onveilig gevoeld.
Er zijn een paar gebieden in Iran (met name de grensgebieden) die het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken je aanraadt te vermijden. Houdt dit voor je reis gewoon goed in de gaten.
Geld,
Pinnen of op een andere manier geld opnemen in Iran is (nog) niet mogelijk. Je hele vakantie budget zal je dus in euro’s mee moeten nemen. Het geld wisselen kan bij een gewone bank maar ook bij wisselkantoren. De bank hanteert de officiële wisselkoers. Omdat de rial last heeft van onwijs hoge inflaties willen veel welgestelde Iraniërs euro’s in kopen, deze is namelijk waarde vast. Door de hoge vraag naar euro’s krijg je bij de wisselkantoren ongeveer 20% meer rial voor je euro dan bij de banken. Bij sommige wisselkantoren kan je een beetje onderhandelen. Wanneer je een wisselkantoor vindt met een hele goede koers kan je gelijk wat meer wisselen. Het leuke in Iran is dat als je 4 briefjes van €50 wisselt je een stapel geld terug krijgt en als Multi-miljonair de straat op gaat, maar 3 dagen later is het weer op.
Prima tips voor zelfstandig rondreizen! Heb ze inmiddels ook al naar andere potentiële Iran-gangers doorgestuurd
Bedankt Paul voor het doorsturen. Hopelijk raken steeds meer Nederlanders ervan overtuigd Iran te bezoeken!
wij willen ook… visum on arrival safe? en wat nodig?