Roadtrip door Cuba – onze tips

roadtrip door Cuba

Meestal maken wij tijdens onze reizen gebruik van het openbaar vervoer, een leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking. In Cuba is een uitgebreid netwerk aan bussen opgezet speciaal voor de toeristen, je zit dan samen met 20 tot 30 andere toeristen in luxe geconditioneerde bussen, deze busdiensten zijn voor de lokalen onbetaalbaar, niet echt een leuke manier van reizen dus. Het openbaarvervoer waar de Cubaan gebruik van maakt zijn stampvolle bussen of vrachtwagen trailers. Als toerist wordt je niet altijd toegelaten in een lokale bus. Wij besloten om een auto te huren en maakten een roadtrip door Cuba.

Huur een grote auto,
Huur een grote wagen. Je krijgt dan een chinees onder je kont in plaats van een degelijk bewezen merk. Het is een stuk goedkoper dan een klein Peugeotje en tassen/koffers gooi je zo achterin. Ook kan je heel wat lifters meenemen.
Nadeel; de Chinese auto schijnt onbetrouwbaar te zijn, daar hebben wij geen last van gehad.

roadtrip door Cuba

Laat je auto ‘s nachts bewaken,
Veel casa’s waar wij verbleven hadden een parkeerplaats die ‘s avonds afgesloten werd, soms moest onze huurauto aan de kant van de weg staan, helemaal geen probleem. Wij lieten onze auto altijd bewaken, dit kost je meestal 2 cuc per nacht, maar het bespaart je een hoop gezeur. Wil je niet betalen dan wordt jouw auto een makkelijke prooi, immers moeten de parkeerwachters wel meerwaarde hebben, en die kunnen ze zelf creëren. Je auto ergens anders parkeren? Als enige nieuwe auto in de straat en een afwijkend kenteken is hij vrij herkenbaar.

Trap er niet in,
Staat er een groepje jongens bij een kruising om jou te vertellen dat de weg is afgesloten, super vriendelijk toch? Nee! Grote kans dat ze voor de auto uit gaan fietsen of bij je in de auto stappen om je langs de alternatieve route begeleiden en daarna… willen ze geld zien. Rij gewoon door, waarschijnlijk is de weg niet afgezet. Als de weg echt is afgesloten dan staat dat altijd netjes aangegeven, zo niet dan rij je een stukje terug. Wij hebben dit alleen in de buurt van Viñales meegemaakt en gelukkig reden we gewoon door.

Bij het binnenrijden van een stadje wordt je vaak ingehaald door wat jonge jongens op mountainbikes (je nieuwe auto en het afwijkende toeristen nummerbord valt op). Negeer deze jongens, ze proberen je naar een casa te begeleiden waarbij ze hoge commissies krijgen.

Neem lifters mee,
Vooraf twijfelden we of we lifters gingen meenemen, maar éénmaal in Cuba konden we het niet over ons hart verkrijgen om met 3 lege zitplaatsen en de airco aan al die oude dametjes, jonge vrouwen en kinderen, voorbij te scheuren. Je leest het goed, de mannen hadden pech en scheurden we wel voorbij. Wij vonden het leuk om zo Cubanen te ontmoeten en ons Spaans te verbeteren.

Lifters staan overal, maar er zijn plekken waar een liftbeambte bij staat. De liftbeambte houdt auto’s aan om deze vol te proppen met lifters. Huurauto’s zijn vrijgesteld van de verplichting om lifters mee te nemen.

roadtrip door Cuba roadtrip door Cuba roadtrip door Cuba roadtrip door Cuba

Lever je auto in met een fles rum in de kofferbak,
Grote kans dat het logo van je auto is gejat. Wij misten binnen een paar dagen ook onze logo’s. De plastic kappen bij de mistlampen verdwenen een week later. Met regelmaat reden wij over wegen waarbij we meerdere malen een hoop lawaai onder de auto hoorden (bodemschade?) en we hadden 7 maal een lekke band. Op een uitgebreide controle bij het inleveren van de auto zaten we niet te wachten. Tijdens de controle van de auto viel de man het een en ander op aan de auto, logisch. Toen wij de haast lege kofferbak (alleen nog de fles rum en wat zeepjes) aan de man lieten zien werd onze formulier ondertekend en daarmee de creditcard machtiging stopgezet.

roadtrip door Cuba

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *