Sri Lanka | deze dingen moet je doen!

Tempel van de tand

Vierenhalve week reisden we over Sri Lanka. We legden één van ’s werelds mooiste treinroutes af, gingen naar Aziës grootste en indrukwekkendste religieuze festival, relaxten op onwijs mooie stranden, zagen bizar mooie theevelden, raakten onder de indruk van het extreme Nallur festival en werden verrast door de vriendelijke en gastvrije bevolking, Wil je weten wat je volgens ons moet doen als je naar Sri Lanka gaat?!

Reis met de trein naar Jaffna,

Treinreizen Sri lanka

Voor het eerst in 30 jaar is Jaffna per spoor bereikbaar. De omgeving waar je doorheen rijdt veranderd weinig, het is zelfs een beetje eentonig. Het landschap is vlak en ondanks dat we net na het regenseizoen zitten is het allemaal wat droog. Het is ook niet het landschap wat deze treinreis bijzonder maakt maar de overgang van het “Singalese” Sri Lanka naar het Sri Lanka van de Tamil. De voertaal in de trein verandert van het Singhalees naar Tamil, de Sri Lankanen communiceren onderling in het Engels, de kleding wordt steeds kleuriger, traditioneler en de verkopers bieden ander eten aan.

Zie de Tamil vrouwen thee plukken,

Theeplukster

Sri Lanka is dankzij de Engelsen de op 3 na grootste thee producent ter wereld. Het thee plukken is een zwaar en slecht betaald beroep dat vrijwel alleen door de Tamil vrouwen gebeurd. De Tamil vrouwen wonen vaak nog zonder elektriciteit en stromend water. Deze dames trekken in groepjes door de theevelden. Ze plukken alleen de jongste 3 theeblaadjes van een tak en voordat ze hun zak gevuld hebben met jonge theebladeren, hebben ze heel wat kilometers door de heuvels gelopen. Het is een prachtig gezicht om deze dames in het mooie groene landschap aan het werk te zien en een “eye opener” om te zien hoeveel werk er gedaan moet worden voor onze kopjes thee. (wij dronken al biologische fair trade thee en blijven dit doen)

Ella is een prima uitvalbasis om de thee regio te verkennen, ga ook thee proeven in één van de vele theefabrieken in de regio!

Spot de Aziatische olifant,

Mineriya

Ik ben geen wildlife fanaat, het meest bekende park van Sri Lanka, Yala,  hebben wij dan ook links laten liggen. Toch vonden wij het fantastisch om tussen 50 wilde olifanten te staan! Elk jaar in de maanden juli en augustus trekken de olifanten uit omliggende parken naar het enorme meer dat midden in Minneriya NP ligt. Als je geluk hebt spot je er zo’n 150, wij moesten genoegen nemen met een stuk of 50 olifanten maar wat gaaf was dat!

Ga scooteren,

sri lanka

Na al dat reizen met de bus en de trein was het heerlijk om zelf weer eens achter het stuur te kruipen. Overal te kunnen stoppen waar wij wilden en van de grotere weg af te gaan waar wij wilden. Heerlijk! Wij hadden voor 4 dagen een scooter gehuurd en scooterden van Ella naar Arugan Bay en terug. Was het veilig? De wegen zijn goed, er is weinig verkeer op dit stukje eiland, de scooters waren in goede conditie, dus wij vonden van wel.

Ontdek het onontdekte noorden,

Jaffna

Een 26 jaar lang durende burgeroorlog kwam in 2009 ten einde. De jaren erna was er een apart visum nodig om het Noorden van Sri Lanka te bezoeken. Sinds dit jaar kan je visum vrij naar het Noorden reizen en zelfs weer per trein. De Tamil bevolking is erg vriendelijk, gastvrij en onwijs nieuwsgierig (net als de rest van de bevolking). Het Boeddhisme wordt verruild voor het Hindoeïsme,  de spijkerbroek voor traditionele kleding, het Singhalees voor het Tamil, toeristen kom je haast niet meer tegen, reden genoeg dus om het Noorden te bezoeken!

Ervaar het Perahera festival,

Perahera

Met tientallen versierde olifanten, duizenden drummers en dansers en als hoogtepunt de tand van de Boeddha is de Perahera in Kandy een ontzettend mooie en indrukwekkende reiservaring! Dit Boeddhistische festival is één van de grootste religieuze festivals ter wereld waar het gehele land voor uitloopt. Reserveer tijdig een hotel, hoe langer je wacht hoe hoger de prijzen worden, en uiteindelijk zijn de hotels volgeboekt. Het festival duurt in totaal 10 dagen waarbij het steeds iets spectaculairder wordt. Ga in het begin van de middag al opzoek naar een plekje en vermaak je tussen de lokale bevolking. En met een beetje geluk krijg je nog een goede zit plek aangeboden ook.

 Sla Colombo niet over!

Pettah

Vrijwel iedereen begint en eindigt hun rondreis in Negombo, een toeristische kustplaats dicht bij de luchthaven. Colombo wordt vaak overgeslagen, zonde. Vanaf Colombo is de luchthaven goed te bereiken en deze stad heeft veel te bieden, grote hectische marken, een boulevard vol met eet stalletjes, Hollandse geschiedenis en mooie tempels… wil je weten wat volgens ons de hoogtepunten van Colombo houdt de site dan in de gaten.

Strand

mooiste strand

Sri Lanka heeft vele prachtige stranden, onze favoriet is Nilaveli Beach, 15km ten noorden van Trincomalee. Wit zand, palmbomen, helder water, een rustige zee en weinig toeristen, een perfecte bestemmingen om te relaxen na een rondtrip door Sri Lanka. Nilaveli beach wordt vaak omschreven als mooiste strand van Azië.

S ‘werelds mooiste treinreis Kandy – Ella

Treinreizen Sri Lanka

Met een gangetje van nog geen 40km/h zien we de landschappen en dorpjes aan ons voorbij trekken. Onze plek in de deuropening is zo slecht nog niet. We zien schitterende landschappen aan ons voorbij trekken. Het wordt steeds groener en heuvelachtiger. We passeren kleine dorpjes en zien een aantal watervallen maar wanneer we de thee velden binnenrijden worden we echt enthousiast. In de heuvels zien we een aantal vrouwen thee plukken en op de stationnetjes zien we steeds meer Tamil vrouwen in traditionele kleding en de bekende rode stip op een voorhoofd. Of het echt één van s’ werelds mooiste treinreizen is kunnen wij niet zeggen, maar dat het een onvergetelijk mooie treinreis is kunnen wij absoluut bevestigen.          

 Het Nallur festival – Jaffna

Nallur festival Jaffna

Wij zijn naar Jaffna afgereisd voor het Nallur festival, wat een ervaring! Het festival duurt 26 dagen! De 24ste dag (The Chariot Festival) is de meest indrukwekkende dag. Tussen 500.000 lokalen stonden wij met onze 2 witte koppies. Een tempelkoets wordt door honderden mannen rond de tempel getrokken. Mannen volgen al rollend over de grond met een kokosnoot in hun hand de tempelkoets, ze rollen hierbij rondom de hele tempel. Sommigen mannen hebben hierbij een soort spies door hun mond. De gehele ronde schijnt tijdens deze dag zo’n 3 uur te duren. Vrouwen bidden op een andere manier. Ook hun maken een ronde rondom de tempel maar doen dit lopend. Elke 3 stappen knielen ze en raken ze, vaak met hun voorhoofd, de grond aan. Dit festival is in de Hindoeïstische religie in Sri Lanka erg groot.

 En? Al zin om te vertrekken??!

 

 

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *