Yellowstone

Yellowstone

Bijna hadden we Yellowstone overgeslagen. De vele honderden mijlen die we moesten omrijden vonden we te veel van het goede. Een gesprek met een groep Amerikaanse jongeren deed ons echter de planning doen omgooien. De Higway One naar L.A. werd geskipt en Yellowstone kwam ervoor terug. En gelukkig maar want de borrelende modderpoelen, de geisers, de fel gekleurde heetwaterbronnen, de wildlife en het landschap maakten Yellowstone voor ons het meest indrukwekkende park dat we hebben bezocht tijdens onze roadtrip.

Wil jij weten wat voor ons de hoogtepunten waren van Yellowstone en haar omgeving?

 Yellowstone Lake

Yellowstone is een mega vulkaan. De krater van deze megavulkaan raakte gevuld met water. Een meer van 350km2 en op sommige punten 120 meter diep is ontstaan.  Mijlenver kan je over het meer kijken en hopen dat je nog iets van vulkanische activiteit kunt waarnemen. Yellowstone

The Old Faitful

The Old Faitful, het paradepaartje van Yellowstone. Hij bevindt zich in de Upper Geyser Basin. De Upper Geyser Basin is een gebied van een paar km2. Bijna een kwart van alle geisers in de wereld zijn in deze paar km2 te vinden, waarvan “The Old Faitful” de beroemdste is.

Elke 90 minuten komt The Old Faitful tot uitbarsing. Een paar minuten lang spuwt de geiser kokend water tientallen meters hoog de lucht in. Wat indrukwekkend!! In 1870 kreeg deze geiser zijn naam omdat, ook toen al, de tijden waarop de geiser uitbarstte zeer voorspelbaar waren.

Bij het visitor centrum kan je de tijden vinden waarop geisers (van meerdere geisers wordt het voorspeld) vermoedelijk gaan uitbarsten.

We hadden slecht weer, de lucht was vol grijze wolken waardoor het contrast tussen het stoom van de geiser en de lucht klein was, maar ondanks dat was het een natuurspektakel waar we enorm van onder de indruk waren.

Yellowstone

Grand Prismatic Spring

Schitterende foto’s zagen we van de Gran Prismatic Spring. Prachtige felle kleuren aan de rand van het meer en helderblauw water in het midden, wat een plaatjes. Wegens een wegafzetting waren we 1,5 uur later dan we hadden verwacht bij de Grand Prismatic Spring en tot onze teleurstelling was er niks te zien, op mist na. Het water dat door de hoge temperatuur in de Grand Pristmatic Spring verdampt, vormde een dikke mistlaag en waaide precies in de richting van de wandelpaden, wat balen zeg!

Gelukkig was er nog een alternatief, weliswaar niet via officiële wandelpaden te bereiken (waarschijnlijk stonden we er daarom bijna helemaal alleen).

Als je parkeert bij de trail naar Fairy Falls is het ongeveer 1 kilometer lopen om op het punt te komen om de heuvel te beklimmen. Het is een pittige klim, het is steil en er liggen overal boomstammen en je kunt er (grizzly) beren tegenkomen, maar de beloning is groot! Wel is dit stuk dus te betreden op eigen risico..

YellowstoneDe Steamboat geyser

Met een hoogte van 100 meter bij een uitbarsting is deze geiser momenteel de hoogste geiser ter wereld. Twee geiser spoten ooit hun hete water en stoom hoger de lucht in dan deze Steamboat geyser, namelijk de Waimangu Geyser in Nieuw-Zeeland en deExcelsior Geyser die net als de Steamboat geyser in Yellowstone NP licht. De Waimangu Geyser kwam ooit tot 500 meter hoogte, maar na een aardverschuiving in 1904 heeft hij dit nooit meer weten te evenaren. En de Excelsior Geyser bereikte ooit hoogtes van meer dan 100 meter, maar bij de laatste uitbarsting in 1985 kwam hij niet hoger dan 25 meter en daarna is hij nooit meer actief geweest. De Excelsior Geyser staat daarom tegenwoordig als hot spring geclassificeerd.

De kans dat je de Steamboat geyser uitbarst terwijl jij in het park bent is zeer klein, sinds 2013 is deze geiser niet meer uitgebarsten en de keer daarvoor was in 2005. Ondanks dat je waarschijnlijk geen getuige zult zijn van een uitbarsting blijft de Steamboat geyser gaaf om te zien en te horen!

YellowstoneJackson Hole

Van alle plaatsjes waar we tijdens onze roadtrip hebben overnacht is Jackson Hole toch wel één van onze favoriete plaatsjes geworden. Veel kleine desinger winkeltjes, hippe koffie zaakjes, interieurwinkeltjes, een leuk parkje, goede restaurants en een fijne relaxte sfeer, Jackson Hole has it all!

YellowstoneWildlife spotten

Yellowstone NP en het Grand Teton NP lenen zich uitstekend om wildlife te spotten. Na één dag wildlife spotten stond de teller op diverse elanden, bizons, herten, wapiti’s en nog veel meer bizons. De omgeving van de Nationale parken zijn prachtig en wanneer je goed om je heen kijkt kom je de mooiste dieren tegen. 

YellowstoneMormon Row

Op onze “wildlife-spot-dag” zijn we ook naar de Mormon Row geweest. Dit zijn een aantal oude boerenerven van een communie die in het jaar 1890 aan de rand van de hoge Teton zijn gevestigd. De gemeenschap heeft hier gewoond tot 1950 en tot op de dag van vandaag kun je hier rondlopen en de oude schuren van buiten bekijken. In sommige, met de hand gegraven stroompjes, stroomt nog steeds water.

YellowstoneZie de herfstkleuren

Natuurlijk is dit seizoensgebonden, maar ben je in de herfst in deze omgeving rijd dan gewoon even rond (tijdens je wildlife-spot-dag) en ga opzoek naar een aantal bomen die bij elkaar staan of naar een bos. Wij vonden de kleuren die we hier zagen echt prachtig!

Yellowstone

Waarschijnlijk heeft Yellowstone nog veel meer te bieden dan wij hebben gezien, want de twee dagen die wij er verbleven waren veel te kort om alles te kunnen zien. Zou jij Yellowstone opnemen in je roadtrip?

Please follow and like us:

4 gedachten over “Yellowstone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *